Мъдрост и просвещение от волейБолните Апостоли

Точно така, първенството ни е един голям т….к. Тлак имам предвид, а не асоциацията, която направихте четейки заглавието, но и това твърдение пак е вярно. Супер лига та дрънка…като празен супер в “Младост”, например.

Изминаха няколко кръга вече от родното първенство при мъжете и какво имаме на лице?! Скандал след скандал. Трудно бих отговорил за нещо ново и най-вече положително. Всъщност като се замислим, то не се развива нещо в положителна насока, а даже напротив – махат се и малкото хубави и положителни неща. И то само поради една единствена причина и твърдо заставам зад нея – защото на пичагите в БФВ хич, ама хич не им пука за вътрешното първенство и за клубовете въобще и не се замислят. Излишно е да коментирам мнението на един от баш вождовете – “Абе, претупайте първенството за два месеца есента и 2 пролетта”.

Та какво става в момента. И като се замисля стигам до един резултат-просто се събират два изтормозени отбора, играят и толкоз. Нищо повече от една аматьорска работа. Даже, майтапа на страна, ама знаете ли че организацията в Аматьорската лига е много по-добра.

Но какво имам предвид с цирка с актьори ръководството на БФВ, които смело мога да кажа, че са с класа над тези от цирк “Балкански”. Излишно е да споменавам, че за тях ПРАВИЛА и ЗАКОНИ НЯМА. Очевидно се чувстват абсолютно недосегаеми, и дори са по-нагли от Наглите, както ги нарече някъде един волейболен фен. Измислят си правила и закони, които важат за всички останали, но не и за тях. Не важат за тях дори и законите на България, ама все пак коя е Държавата да се мери с БФВ. Изневиделица измислиха 12 отбора Супер лига. После изпадналия “Славия” го оставиха, макар да е записано черно на бяло и да е абсолютно правило, че изпадналия е изпаднал, а само от долу влизат в по-горна група. Е, в Тетевен да прощават, ама да чакат да стане Супер лигата 18 отбора и тогава може да влязат, макар да им се полагаше. За капак излезе и аферата с “Левски Бол” (http://www.sportal.bg/news.php?news=456431). На всички ни е вече ясно-в първенството играе някакъв клуб, който няма това право и този шампионат е пълен фалшификат. Който и да стане шампион-той трябва да знае, че е станал такъв в нередовно първенство. Но да видим след завръщането си от далечните конференции как ще реагира по случая министърката на спорта. Или преди да замълчи всъщност ще има разговор с някои отговорни другари?! Нищо лично срещу тези момчета в “Бол” и техните шефове, но… те няма как да кажат, че са Левски. Автентичният, истинският, синият клуб е вече мъртъв. Няма го вече вечното дерби. Фактите са това. А когато и цифрите и документите говорят и Господ мълчи. За историята ЦСКА е победител. И като казах ЦСКА се сетих какво оправдание даде ТОЙ пред една от приятелските медии, която пише 7 дни спорт: “Че случая бил като този с ЦСКА преди години”. За човек с такъв голям бизнес и интересно минало, ако беше просто попитал някой обикновен експерт, дори не и юрист от спортното ни министерство или другаря Кънев – щеше да разбере каква голяма глупост каза. Но трябва и да се чете, а и да се пита. Не е срамно.

Но така е… Защо Левски Волей бе затрит, има ли дългове и каква е причината за това действие не е моя работа да коментирам. Изводите оставям на вас. Федерацията направи такъв умишлен гаф, какъвто може да се сравнява с онова извинение за Възродителния процес на закрилника им Сергей. Дори и стожерът на “сините” клубове Хранов вдигна ръце от волейбола. И има за какво. Това е геноцид срещу цял един клуб с история, хиляди фенове и целият волейбол.

Но айде стига по тази тема. Тема, която посмяха само малцина да публикуват. Знаем защо… А в БФВ останаха верни на максимата си: “Мълчиш и след три дни всичко е отшумяло”. През това време си впрегнал официозите и верните си драскачи.

На един официален сайт с вечно течащ надпис, май от една година ”Сайтът е в процес на разработка” бе афиширано за работа с подрастващите, за проекти пред ЦЕВ, Европа и…Луната. Познайте дали се извършва такова?! Да не говорим за липсата на каквато и да е база данни за клубовете. Ей сега съм убеден, че ако попитате колко и кои състезатели от началото на сезона имат жълти и червени картони, няма да получите отговор. Просто, защото и тази елементарна статистика не се води. Не говоря за “супер сложната” статистика за индивидуалните класации по постове. Ама и аз какви щуротии дрънкам, та то не се знае тази федерация къде е позиционирана – в гората, на Марс или в Сибир. Няма нито адрес, нито телефон. Абсолютна мъгла. Лунно затъмнение. Представете си само, от БФВ отбелязват коректно, че “Всички публикувани текстове и изображения са собственост на Българска Федерация Волейбол и за употребата им е нужно предварително запитване и съгласуване”. И веднага следва въпроса: КЪДЕ? КОЙ? КОЙ? КОЙ? Предложението ми е следното – един пощенски гълъб и го изпращате до БФВ. Не за друго, ама поне ще стигне до тях някога. Че в БФВ обичат когато е напечено или са настъпени по мазола, да си наврат…. и да изчакат бурята да отмине.

Аз продължавам да си настоявам и за нещо много важно, без което съвременния волейбол не може и за което треньорите също настояват. Сървърът, който бе закупен от НВЛ и работеше в продължение на 2 години за улеснение на клубовете със задължителното “качване” на всички мачове, вече втора година започва като “седнал на пейката”. Няма го. Не работи. Никой не го е еня. Клубовете да се оправят. А дори и националните треньори го използваха. И чета някакъв смешен Дисциплинарен правилник за глоби за непредоставяне на видеозапис, за накъсване на записа и т.н. И понеже е по-важно да не се забрави, та се и пише в Календара (виж http://www.sportal.bg/news.php?news=454692) за рождения ден на някой ГОЛЯМ член на УС и цената на 24-каратовото златно лъвче или за райграса на зала “Христо Ботев”, няма кой да види, че в този въпросен Дисциплинарен правилник има феноменални и умопомрачителни щуротии. Например: обжалване решението на Дисциплинарната комисия става в рамките на…един ден. Да, точно така. Един-единствен ден. И ако тук трябва да си падаш по играта “бързи, смели, сръчни”, за да влезеш в този срок, то следващата щуротия е просто потресаваща. За отборите от Супер и Висша лига има глоби за…жълт картон. Е, май жълтия картон вече има друга функция и финансовите санкции са излишни, ама…всъщност от УС на БФВ са все волейболни спецове и едва ли аз или който и да било друг, ще сме хората, които да си позволят да им показват никнещите една след друга като райграс грешки и да им ги обясняват. Но нека все пак продължим. Глоба за първи жълт картон – 25 лева, за втори жълт картон 50 лева. Да погледнем какво носи като наказание жълтия картон в женското ни първенство и в третия ешелон. Там първи жълт картон е – 30 лева (явно играчите там са по-богати), а втори жълт картон е 50 левчета че и…лишаване от състезателни права за един мач. Представяте ли си какво безумие и липса на елементарно познаване на волейболните правила от ръководните ни гении. Поглеждаме към червените картони. За Супер и Висша лига първи червен картон носи глоба от 50 лева, за жените и отборите от третия ни ешелон санкцията е 80 лева(!) и лишаване от състезателни права за един мач. Чак при втори червен картон в Супер и Висша лига има лишаване от състезателни права за един мач, но пък при жените и в третия ни ешелон санкцията е вече станала два мача. Извинявайте дами и колеги от “А” Национална група, но… аз незнам как да го коментирам това. По-богати сте или сте просто считани за втора ръка отбори. Не че другите отбори не са очевидно считани за такива от ръководството на БФВ, но все пак. Да продължавам ли?! Ще спра до тук и няма да коментирам тази волейболна “Библия” създадена от волейБолните Апостоли.

Та да се върнем на тази досадна за непросветените подробност-възможностите на статистиците към клубовете и треньорите, че и самите играчи да гледат съперниците си. Дето се казва: “Игра на тъмно”. Никой не знае нищо за съперника, а към клубовете ще си назначат вече и гледарици, които ще въртят махалцата, ще гледат в чашата с кафе или ще хвърлят боб, а статистиците ще въвеждат информацията.

Да преминем към едни такси, които се събраха от клубовете. Завалиите едва намират пари, за да вържат двата края, а играчите са на заплати от по 500-600 лева за по 7-8 месеца, които да не коментираме колко редовно ги вземат. Ама по 3 бона всеки клуб внесе и на практика си плати съдийските такси за домакинските мачове от редовния сезон, които иначе гордо е обявено, че се поемат от БФВ, пърдон НВЛ…всъщност вече и аз не знам кой. А и таксите за картотекиране станаха двойни…абе въобще клубовете се превърнаха в брашнен чувал преди да са започнали. Сега се чака изпълнение на онези, големите обещания за големите пари, големите спонсори, въобще мед от чешмите ще потече. Уж се преговаряше с телевизии за правата, после минахме на вариант – някой да излъчва (а дали не е напълно безплатно), финансови стимули за всяка точка, няма и обявени точни цифри за медалистите в шампионата. Макар че обещаването не е като даването. Да не ви обяснявам за наградния фонд от Купата на България, че ще се хванете за главата.

П.П. И защото някой ще каже-защо досега мълча, ще му отговоря. За мъртвия хората казват- или хубаво или нищо. Затова не казвах нищо. Те се окъкват, те си се омазват, свикнали са, но не ме вълнуваха. Но след като ръководни фактори от БФВ започнаха да търсят сметка на журналисти защо отразяват дейността на “Приятели на волейбола”, след дърпането на уши, което бе правено заради първия ни турнир във Варна, и след като започнаха опити да провалят детския турнир в Пловдив, няма как да мълча.

About Admin

No information is provided by the author.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>