Волей-БОЛНАТА 2012: най-успешната за българския волейбол или пълна лудница

Спокойнооо! С идването на 31 декември 2012 г., неприятелите ми могат да си отдъхнат. Това е последния текст, който пиша в блога си… за тази година :) .

Обикновено в последните дни на календара правим равносметки – лични и професионални. Та след като края на света така и не дойде, време е и за моята равносметка. Лично- затворих една голяма страница с напускането на родната волейболна централа. Малко ми е мъчно, за хората, които срещах всеки ден, които идваха до вече стария офис в МФВС и разговаряхме за идеи за развитието на волейбола. Всъщност да си призная, не е малко, много ми е мъчно. Разговаряхме си ей така, не официално, и оплаквахме се един на друг. Поздравявам ги всичките. Отворих нова страница, още не зная до къде ще ме доведе, но пък вече се зова „приятел на волейбола”. Дано след първите ни инициативи да придобия повече гордост и самочувствие.

2012 г. е най-успешната за българския волейбол, не веднъж ни казваха волейболните шефове. И няма как да е иначе. Безпрецедентни две домакинства на олимпийски квалификации, които ни закара на Игрите в Лондон, финали на Световна лига, както и феноменалното класиране на мъжкия национален отбор на 4-ото място на Олимпиадата и на жените на Гранд При. Няма съмнение, няма ирония, наистина е най-успешна! Ако преди две години не бяха назначили българин за треньор на мъжкия национален отбор, може би този успех нямаше да бъде помрачен от скандал (това е уникална дума). Защото няма какво да се лъжем, ако Радостин Стойчев не беше българин, а италианец или руснак, изобщо нямаше да се стигне до тук или до там, до където се стигна през лятото. Има едно основно предимство на чуждите треньори на националните ни гарнитури, и то е, че те не говорят. Или по-скоро говорят, но не казват истината, проблемите, не контактуват неформално с журналисти и волейболни хора, с които да дебатират несъгласията си. Пример: Силвано Пранди не включва Пламен Константинов в групата и не обяснява на никого нищо. Пламен си тръгва, коментар пак няма. Пример 2: Камило Плачи пише името на Николай Учиков, името му е задраскано от лидери на мнение, коментар и реакция няма.

Примери много, все стигат до медиите, но какво от това. Чуждите треньори идват, работят, повечето от тях професионално, взимат си хонорарите и си отиват при семействата. Никой от тях няма да се юрне да оправя родния ни спорт и да иска това и онова извън ангажимента си. Е, тая грешка направи Стойчев – българин е и говори публично много неща, които иначе у нас сме свикнали да си ги държим в тайна. Добър треньор ли е, некадърен ли е, знае ли кога да сменя Матей, историята ще покаже. Но както не отричаме големите домакинства тая година, не можем да отречем, че към момента историята говори за Радостин като за някакъв феномен. Както и да е, той предизвика скандал, казвайки истината, макар и да бъде обвиняван, че тая истина е само негова, на Матей и на хората около тях. Прав ли е Матей да жертва участието си на Олимпийските игри в Лондон, пак историята ще покаже. Дали това ви е достатъчно да й повярвате, ваша воля. Дали всичко казано от него е на сто процента вярно или е изрекъл само лъжи, вие си преценете. На мен преди няколко месеца, час преди да дам пресконференция, ме посъветваха: когато не знаеш какво да отговориш, просто кажи истината. Благодаря за съвета, възползвам се и в момента. Простичък съвет, но изпълнен с много смисъл. Както и да е, от тоя скандал догодина ще берем плодовете и ядовете с националите, но това е друга, по-дълга тема.

Мене ме притеснява едно основно нещо в 2012 г. след като е най-успешна за волейбола ни, означава ли това, че този спорт се олицетворява само с мъжкия и до някъде женския национален отбор? Защото във вътрешното първенство далеч не беше най-успешна, а по – скоро най- служебна. Служебното положение на този и онзи ли уреждаше изхода от двете най-важни родни първенства?! Първо бе опорочено женското първенство заради една уникално смешна, трагично-комична и т.н. ситуация (просто незнам как да я нарека), и нямаше полуфинален мач Левски Волей – ЦСКА. Тука много хора обвиняваха Ивайло Константинов, че като вицепрезидент, БФВ уреждали негови интереси. Няма да се опитвам да ви оборвам, зная че е безсмислесно. Шепа хора знаем, точно какво се случваше час по час с драмата на неизиграния финал Пирин Балканстрой – Марек Юнион-Ивкони, и който ме е питал съм му разказал. След като обаче обществото и медиите са убедени, че ръководството на БФВ е обслужвало интерес на единия си вицепрезидент, то аз имам един въпрос: какво ви дава право да мислите, че тая година, тоя месец, днес и в момента, ръководството на БФВ не обслужва интереса на друг свой вицепрезидент? Или на всичките вицепрезиденти (загубих им вече бройката), които никнат като гъби след дъжд?

Ей от тука почна лудницата през 2012-та.

После си дойде Радо, кацна на летището, даде пресконференция, колко ще е трудно и колко са контузените, каза си и майчиното мляко и пак разгневи 5-мата големи мъже. После се почна. Смяна на хотелите, заточения по различните градове, маратонки липсваха, храната не достигаше, Събчев се оплакваше и само го натирваха, ту от едната, ту от другата страна. После играхме с Германия и паднахме, все едно сме загубили последния мач преди края на света да дойде. И знаете историята…

После лудницата продължи – днес има треньор, утре няма. После играхме с Франция и бихме и пак нямахме треньор. И едно тичане, леле колко тичахме…

Едно пожелавам на всички фенове на волейболната игра и волейболните хора: колкото и да е успешна 2012 г., айде моля вече да нямаме такава. Предпочитам си тихо и кротко, докъдето стигат силите на момчетата и момичетата на корта и на нас около него, да ни правят щастливи, от колкото да се доказваме по медиите и интернет форумите.

И да ни е честита новата 2013 година.

снимка: bgvolleyball.com

About Admin

No information is provided by the author.

4 Comments

 1. Nikolai

  Христо, Кажи си честно
  Колко пари взехте ти и Георги Апостолов (може би ти е брат или друга рода) за този поръчков блог ?

 2. атанас атанасов

  Продължавайте в същия дух, г-н Апостолов. И бъдете още по-директен, не ги жалете тази пасмина

 3. Admin

  :) Николай, благодаря ти за мнението и въпросът. Да, блогът го направи брат ми и той не го е скрил, а напротив – обявил го е. Той разбира от компютри, правене на сайтове и т.н., бих казал, че е доста добър. Помолих го да направи нещо за 5 минутки и се появи този блог. Що се отнася до вземането на пари :) Типично по български е да помислим, че някой нещо е взел, за да изразява мнение, различно от общоприетото. Николай, аз винаги съм изразявал, ама винаги мнението си и докато работех в БФВ. Друг е въпросът, за кое съм чут и за кое не. Но няма да спра да казвам неистините или глупостите, които се правят от БФВ. Не бих тръгнал да те убеждавам в невиността си, в честността си и т.н. Въпрос на преценка от всеки е, да оцени хората, които стоят насреща му.

 4. petkov

  Здравейте г-н Апостолов, Следя блога ви и доста ме впечатляват мненията ви. Особено изречението: Като не знаеш как да отговориш, кажи истината. В такъв случай, имам няколко въпроса:
  1. Наистина ли последните месеци сте вземали по 320 лева?
  2. Взели ли сте премия за организацията на всички квалификации и СЛ? Аз имам информация, че са давани пари на тези, които са участвали.
  3. Бяхте ли за Радо Стойчев да стане старши треньор или не?
  4. Наистина ли не знаехте, че се отменя наказанието на Пирин или знаехте и това не бе предтекст, за да се махнете?
  5. Контузията на Петя Баракова ли бе причината да отложите евентуалния 3-и мач от полуфиналните плейофи при жените, след което стана скандала?
  Благодаря ви за отговорите предварително, ако се сетя още, ще питам

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>