Прогнози за 1-ия пролетен кръг от Държавното първенство (мъже) – Супер лига

Здравейте приятели и любители на българския волейбол. Започва втория дял от шампионата в Държавното първенство при мъжете. Да, казвам Държавното първенство, а не Национална Волейболна Лига, защото такава вече няма. Или поне все още няма, поради факта, че не се администрира от НВЛ, а от БФВ. Ще се опитвам с няколко изречения да изтъквам силните и слабите страни на повечето отбори в предстоящите кръгове и моите очаквания за краен победител.

Нефтохимик 2010 – Марек Юнион-Ивкони

Безспорно един много интересен двубой. Два от лидерите в шампионата се изправят един срещу друг в бургаската зала “Младост”. Домакините са изключително опитни и качествени състезатели, които могат да победят всеки, но и да загубят от всеки. Със завръщането на Венелин Кадънков в центъра на блокадата и с влезлия във форма Мартин Пенев, нещата изглеждат съвсем различни. Като прибавим Стоян Самунев, възстановилия се диагонал Петър Христов, разпределителя Иван Станев и либерото Добромир Иванов, то погледнато реално, този тим трябва да се бори за финал. Липсата на сработеност през есента, бе причината за по-слабите изяви на тима. Даниел Пеев със сигурност е откоригирал този проблем и е работил сериозно в тази насока.

Участието на “Марек Юнион-Ивкони” в Шампионска лига пък безспорно повиши самочувствието на отбора. Напълно възстановен е разпределителя Гьорги Гьоргиев. 20-годишният двигател на тима бе мъчен от сериозна травма в кръста последните 7-8 месеца, но въпреки това стисна зъби и игра във всички срещи на своя тим през есента. Мнозина се чудеха защо Гьоргиев, който стана топрелизатор от начален удар през миналия шампионат с 4 аса повече от Георги Братоев, досега изпълняваше сервис флот. Именно контузията му пречеше да покаже най-доброто, на което е способен, но пък говори красноречиво, че въпреки това, показа големи качества и характер. Като прибавим черноработника Дмитрий Бахов и двете кули в центъра Костадин Гаджанов и Борислав Апостолов, които пък окупираха челото на класацията за блокади в ШЛ, то везните накланят към шампионите. В Бургас обаче се играе много трудно, а и факта, че това е само една среща, не от изключително значение, то всичко е възможно. Аз все пак ще се доверя на шампионите за трудна победа.

 

Арда – Левски Волей

Ако в състава на кърджалии бе Невен Нешев, категорично щях да съм убеден, че “Арда” ще победи. Не само заради топреализатора на тима, но и заради завръщането на посрещача Валентин Димов. След зверската контузия на Нешев в Турция, за Иван Халчев не остава нищо друго, освен да го замени просто с Димов. Арда все пак са труден тим, който играе успешно срещу “сините”, особено в своята зала и като нищо биха повторили този подвиг.

Този двубой ще бъде дебют за Стоян Стоев начело на “Левски Волей”. Той се лиши вече от услугите на Костадин Стойков, а след този двубой ще трябва да реди състав и без Валентин Братоев, ако пак нещо не се обърка с трансферът му. Липсата на Георги Братоев като разпределител и смяната му с юношата на “Арда” Георги Топалов също ще окаже влияние на играта на столичани. За мен “Арда” ще успеят да поднесат изненадата на кръга и може би с 3:2 да победят.

 

ЦСКА – Монтана Волей

Малцина са хората, които са убедени, че ЦСКА ще победи. Резонно обаче “червените” са фаворити в мача. Домакини имат талантливи млади момчета, като разпределителят Георги Сеганов и централния блокировач Красимир Георгиев изпъкват. Опитните обаче явно нямат вече достатъчно хъс, както преди години. Ивайло Барутов вече не е онзи Барутов, който сам побеждаваше съперниците. Финансовите проблеми пък си остават в клуба, но макар да свикнали вече с това, няма как да не оказва влияние.

За гостите този двубой е отлична възможност да изпъкнат и тръгнат с летящ старт. Възможности имат, играчи, които да го постигнат също, така че ще им гласувам доверие.

 

КВК Габрово – Славия

Няма какво да се каже за този двубой. Всичко различно от 3:0 за домакините ще бъде изненада.

 

Пирин Балканстрой – Виктория Волей

Още един интересен двубой. Фаворити са домакините и смятам, че ще победят. Допълнителен факт да играят по-мотивирано е трансферите на братя Пенчеви от Разлог в Пловдив. Мирослав Живков взе най-добрия играч на “Славия” Александър Кордев, който пасна като дялан камък. Пловдивчани едва ли ще вземат повече от гейм, но сили да победят не вярвам да имат.

About Admin

No information is provided by the author.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>