Къде да избягаш от всенародната любов? На Марс…

Страх лозе пази… На страхът очите са големи.

Още по-голям е страхът от всенародната любов. А любовта прелива, прелива, прелива…

Типично в свой стил от БФВ отново направиха каквото си искат. Изместиха турнира за Купата на България по волeйбол за мъжете и той започва от днес. На всяко свое заседание на Управителния съвет решаваха, потвърждаваха, потретваха домакинството на този турнир. Цяла година се тръбеше за зала “Христо Ботев”, само преди дни го обявиха за N-ти път. И накрая, хоп, айде в Габрово.

Няма лошо и на Луната да е, стига да е положително, взето според наредбите и правилниците (тях май само от клубовете ги четат) и най-вече от полза за популяризирането на волейбола.

Само ден след обявяването за пореден път на зала “Христо Ботев” за домакин на турнира се появи група във Фейсбук за организиране на протести по време на 3-дневната надпревара. Не крия, че аз също се включих към тази идея, както и много волейболни хора, които не се притесниха да застанат с лицата и имената си. За часове групата нарасна до над 200 човека. Всеки има право на мнение, всеки има право на гледна точка по въпроса. И хоп, като “Феникс из пепелта” изскача оферта от Габрово за домакинство на турнира, че и “колосален“ награден фонд. Кой, кога и как обяви за събиране на оферти? Явно не съм го само аз прочел или чул това “далновидно” решение.

Уважавам много хората в Габрово, обичат този спорт, подкрепят националните отбори, когато се домакинства в “Орловец”, викат за отбора си.

Питам се обаче следното:

Уплаши ли се някой от всенародната любов и се постара да избяга от нея? Уплаши ли се някой, че хората могат да изразят позиция, която да не се хареса на управляващите федерацията? Или просто съвпадение, разбира се…случайно.

И ако преди време споделих ширещото се мнение, че БФВ е обслужвало интерес на свой вицепрезидент тогава по случая Пирин Балканстрой-Марек Юнион-Ивкони, то какво ще накара хората да мислят в тази ситуация? Кой е спонсор на федерацията, а случайно този спонсор на кой клуб е финансов благодетел и има ли хора от този спонсор и клуб в управата? Има ли обслужване на интерес? Не твърдя нищо, питам просто…

Защото само преди дни на “Левски Волей” – ЦСКА една група волейболни фенове изразиха отново позицията си. Всъщност те са шепа негодници, даже шепичка, абе направо съвсем, съвсем мъничка шепичка. Не ги е срам, нали?! Защото тази шепичка можеше от днес да стане шепа, да прерасне в юмрук подкрепена от негодници, мръсници, зверове, предатели, лъжци, измамници и т.н.

Дори и в тази ситуация имаше правилен ход – хем да се измъкнеш от всенародната любов, хем да излезеш с вдигната глава. Защо турнирът не бе направен в градове като Ямбол или Велико Търново, или пък в Пловдив. Тогава спокойно можеш да кажеш – да променихме си мнението, защото търсим разширяване на волейболната география, искаме да помогнем на тези центрове да развият този спорт, да обърнем внимание на местната общественост и т.н. Или пък в Двореца на спорта във Варна-хем поставяш отборите при равни условия, хем феновете са доказано волейболни от години, хем и ще почетеш 100-годишнината на този спорт в този град. Опа, забравих, че Красимир Илиев демонстрира достойнство и чест…

Ама, айде стига с Купата на УС на БФВ, пърдон, на България.

Все се каня да обърна внимание и на друго нещо. Като казвам, че правилниците и наредбите си ги четат само хорицата от клубовете, то си е и така. Последният пример е с домакинствата на залите в заключителния финален плейоф от шампионата. Там е записано нещо, което едва ли някой отговорен фактор от БФВ го е прочел изобщо. А именно, че след края на първия дял трябваше да бъдат посочени залите, които отговарят на изискванията за провеждане на такива срещи. И тук никой нямаше да се разсърди ако финалния плейоф бе в градове с подходящи зали, където няма развит волейбол. Разширяваше географията. Да, да ама не. От БФВ си отсякоха – зала “Христо Ботев”. Сигурно ли е, че няма да се промени и това решение? Да не стане от зала “Христо Ботев” да се отиде на вариант тренировъчната зала на “Арена Армеец”, примерно?!

Така не се прави, ама има една приказка, че “целта оправдава…”. И отсега подсещам: Ами ако “всенародната любов” към БФВ се излее в зала “Христо Ботев” по време на финалния плейоф, какво ще правим? Като познавам психологията, някой е изял викането, че са допуснати хора с “обяснения в любов” на мача “Левски Волей” – ЦСКА. Затова имам предложение. Да отскочим до Марс. Ще натоварим в една совалка финалистите, съдиите, няколко журналисти (може и без тях даже) и награждаващите и готово. Хем марсианците ще бъдат доволни, хем ще си спестим “всенародната любов”.

Като се замисля, знаете ли че някой трябва да пусне тото. Да, да пусне фиш за 6 от 49. Случайност или не, но Общото събрание на БФВ бе насрочено на датата, на която е делото по случая Матей Казийски – 12 март 2013 год. И то далеч от София, разбира се. Случайно е, някой да не си помисли нещо. Пак случайно утре ще се задават въпросите: На 10 февруари миналата година на заседание на Управителния съвет в България ли бяхте и върнахте правата на Казийски в “Славия” или командировка в Италия? На 10 февруари ли положихте подписите си или в следващите няколко месеца? Всъщност имаше ли такова заседание? Е, тези въпроси пак ще се зададат, макар и на по-късен етап. Но случайностите станаха много. Прекалено много… Друг е въпросът, че след този позорен акт на действие, всички подписали се трябваше със скоростта, с която уволниха Радостин Стойчев след мача с Германия да хвърлят оставките си. Но това знаем, че няма как да стане.

И накрая, за да не почувства някой болка или страдание ще кажа – това бе мое си заглавие “Волейболът, на къде” – тема с елементи на разсъждения изпълнена с болни и измислени фантазии. А към всички журналисти отразяващи волейболът един приятелски съвет – завършвайте материалите си с “над темата разсъждава, без да твърди….”. Иначе може да има друг някой почувствал болка или страдание.

About Admin

No information is provided by the author.

1 Comment

  1. Brego

    Ицо, би ли коментирал новината от заглавието:
    http://volleyball.sportal.bg/news.php?news=416182
    Има ли разлика дали е 3 или 1 месец, при положение, че провеждането на ОС е месец, след пускане на обява за провеждането му? В деня на пускане на обявата ли трябва евентуалния кандидат да подаде молба или пак хвърляйки боб ден-два преди да бъде пусната обявата?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>